Äventyrsresan till havet

 

Alla barn och en del personal skulle göra en resa till huvudstaden, Bangkok och sedan vidare till havet. Syftet var ju att lära sig saker om sitt land och få en upplevelse för livet. Det har varit mycket förberedelser inför resan. T.ex. att alla barnen måste lära sig att simma, få lektioner om kultur, religion, turism, sevärdheter, politik, kungafamiljen mm.

Föräldramöte

All den nya kunskapen fick barnen sedan presentera på ett föräldramöte på hemmet. I små grupper fick de stå inför föräldrarna och berätta om sin nyvunna kunskap. Många var väldigt förvånade och säkert stolta över sina barn som vågade stå framför dem och föreläsa om saker de själva inte hade en aning om. Stamfolken i norra Thailand har inte tillåtelse att resa runt i landet utan tillstånd. Barnen som bor på BCM kan ändå få göra det i BCMs regi. Så kom dagen då alla 48 personerna hoppade på en buss, som skulle ta dem till första anhalten, Bangkok. Det var en resa på ca 90 mil och den tog hela natten. Det blev inte mycket sömn för de spända och förväntansfulla barnen

Bangkok

Väl frammme vid hotellet tappade nog nästan alla hakan. Tack vare goda kontakter med hotelldirektören, som är svensk, så fick alla bo på hans lyxhotell för väldigt lite pengar. Två president-sviter var bokade och bäddade med madrasser på golven till alla. Extra spännande var att de fick bo på 25:e våningen. På resan blev det många " första gången-upplevelser". Den första blev att åka hiss vilket en del tyckte var väldigt läskigt. Gänget från BCM blev otroligt gott omhändertagna och fick äta en fantastisk middagsbuffé samt en otrolig frukost buffé. Alla blev behandlade som gäster och visades all den respekt man kan tänka sig. En ovanlig situation för barnen, som är vana vid alla de olika kuturella skillnaderna som man känner av då man är längst ner i heriarkin. De fick även simma i badpolen på hotellet. Eftersom de skötte sig så fint fick de mycket beröm av hotellpersonalen, som även från vår sida fick en stor eloge. Alla barnen var indelade i, små grupper, tillsammans med en vuxen. Så gav man sig iväg ut i myllret i huvudstaden. Barnen fick se palats och tempel, shoppingcenter och stadslivet. Nya upplevelser att åka tuc tuc, skytrain, båt och tunnelbana.

Havet

Efter turen i Bangkok gick resan vidare mot det stora blåa havet och Rayong. Där bodde de på ett gästhus precis vid havet. Inget av barnen hade tidigare sett det oändliga havet. Deras ögon var som tefat. Deras bästa referens var floderna i norra Thailand. Nästa dag begav sig hela gänget ut på en båttur mot den fina ön, Koh Samet. Här låg barnen och guppade i havet i 6 timmar non-stop och ville inte gå upp. Det var fantastiskt och en underbar stämning. Dock fick det konsekvenser i form av "för första gången" solbrända kroppar. Men alla var glada ändå.

Norska Sjömankyrkan

På lördagen och söndagen uppträdde barnen i norska sjömanskyrkan i Pattaya där många nordbor och nationella lyssnade. Alla barnen som var väl förberedda inför vår resa, var indelade i grupper där de fått ett speciellt område som de läst in sig på. Någon grupp hade läst på om Thailand generellt, någon om religon, om turistmål, om regeringen och skolor, om stamfolken m.m. Barnen hade bildat en kör och en del hade övat dans och drama. Framträdandet blev väldigt lyckat. Allt som framfördes uppskattades mycket och berörde många! Hemåt igen Målet var ju, som sagt, att det inte enbart skulle bli en semesterresa, utan att de även skulle lära sig något på vägen. Så under söndagen, innan resan startade hemåt, höll barnen en presentation för varandra om allt de hade lärt sig. Sista anhalten var en vattenpark där barnen kunde åka rutchbanor av många olika slag. Säkerligen även det en oförglömlig dag. Vi hoppas att all erfarenhet som barnen fick på den här ”drömresan”, ska hjälpa dem att kunna sätta goda och höga mål i livet.